Karol Czecz, galicyjski człowiek czynu przedsiębiorczego

Karol Czecz de Lindenwald, ziemianin małopolski oraz poseł na galicyjski Sejm Krajowy, zmarł w Krakowie 112 lat temu, 8 grudnia 1910 roku.

Urodził się w 1852 roku, absolwent wiedeńskiej Terezjańskiej Akademii Wojskowej oraz studiów agronomicznych na Uniwersytecie w Zurychu. Jako właściciel dóbr ziemskich w Bieżanowie i Płaszowie znacznie je rozwinął – powstały w nich gorzelnie, drożdżownia, wytwórnia octu oraz szklarnie warzywne, co dało zatrudnienie licznym mieszkańcom zarówno majątku, jak i samych wsi. Jego pasją była hodowla bydła, które uważał za absolutną podstawę dobrobytu polskich gospodarstw rolnych.

Nieobca była mu też działalność społeczno-gospodarcza, Czecz de Lindenwald współtworzył we Lwowie krajową organizację gorzelników, był też inicjatorem nawiązywania bezpośrednich kontaktów między galicyjskimi producentami rolnymi i austriacką intendenturą wojskową.

Poseł Sejmu Krajowego Galicji VII i VIII kadencji, należał do „stańczyków”, ugrupowania konserwatywnego popierającego władzę cesarską, obarczającego naród winą za utratę swojej niepodległości i doszukującego się lekcji oraz nauczek w popełnionych przez niego błędach.

W Sejmie zasiadał od 1895 roku aż do swojej śmierci. Zmarł nagle, na atak serca, zmierzając na posiedzenie Towarzystwa Rolniczego Krakowskiego, którego był prezesem. Spoczywa na cmentarzu parafialnym w Bieżanowie.

Zobacz również:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top